Sådan samler jeg Tjekkoslovakiet.  

Tjekkoslovakiet har gennem tiden haft en omskiftende tilværelse, derfor er der mange muligheder for at samle materialer fra forskellige historiske perioder og landområder. Her er opstillet en række af disse muligheder.

Samlerområder opdelt efter historiske perioder for den Tjekkoslovakiske Republik .

 • Det område, som senere blev Tjekkoslovakiet, indtil 1918 Østrig-Ungarn. Altså østrigske eller ungarske frimærker med tjekkoslovakiske bynavne på stemplet.
 • Den første Tjekkoslovakiske Republik 1918 - 1939
 • Specielt Avis frimærkerne / Newspaper stamps /novinové známky
 • Disse 8 værdier plader jeg
 • Den slovakiske stat 1939 - 1945
 • Sudeterlandet 1938 - 1945
 • Protektorat af Bøhmen og Mähren 1939 - 1945
 • Den selvstændige, for en dag, - Karpater Ukraine i 1939
 • Den ungarske besættelse af områder i Slovakiet og Karpaterne Ukraine i 1938 og under 2. verdenskrig
 • Den anden Tjekkoslovakiske Republik  1945 - 1992
 • Den Tjekkiske Republik fra 1993
 • Den Slovakiske Republik fra 1993

Ud over katalogsamlinger fra ovennævnte område kan nævnes:

Varianter, pladning af et eller flere mærker, stempler herunder bystempler, bureaustempel, stempler fra brevsamlingsteder, FDC, almindelige brugsbreve, breve med strafporto, R-breve, breve med specialstempler, postkort, helsager, osv.

Kataloger til samling af disse områder:

Det danske AFA katalog er ikke meget anvendeligt ej heller det tyske Michel, man er nød til at investere i kataloger fra Tjekkiet såsom Trojan, Pofis og Specializovana Prirucka med flere. Flere af specialkatalogerne er oversat til dansk og engelsk.

Den første serie på 26 mærker med Hradschin borgen fra 1918 til 1920, er trykt med 69 forskellige plader og alle 69 kan plades. Mærkerne er enten utakkede, eller også udgivet i mange forskellige officielle takninger samt  et utal af uofficielle takninger og ligeledes i en masse farvevarianter og forskellige papirkvaliteter.

En lille sjov sammenligning, 1000 heller Hradschin er trykt i et oplag på 447.2oo mærker, AFA katalogpris i brugt er kr. 15,00. Danmark 2 Rigsbankskilling Thieles tryk, i et oplag på 377,500 mærker, AFA katalogpris i brugt kr. 10,000.

De øvrige udgivne serier indtil 1923 kan for en stor dels vedkommende også plades. De udgivne serier fra 1923 til 1927 kan samles i op til otte  forskellige vandmærkestillinger,  nogle i forskellige farvenuancer og de overtrykte mærker i overtrykkenes forskydninger for slet ikke at tale om takningsvarianter og pladenumre, det vi i Danmark kalder marginalnumre. Det er hvad der groft sagt kan siges, om de første ni års udgivne frimærker, men i sig selv en stor mundfuld.

Senere er der udgivet en hel del flotte miniark, en stor del af disse kan opdeles i forskellige typer. Kosice blokken kan opdeles i femten forskellige typer samt en del undertyper.

Da de senere begyndte med fluorescerende papir, er der flere mærker der er trykt både på almindelig papir, optisk hvidt papir, gul eller gulgrøn fluorescerende papir, for nogles vedkommende i meget små oplag. AFA arbejder kun med en fluorescerende farve og disse er prissat til højeste katalogværdi, pas på.

Helsager fra Tjekkoslovakiet er noget helt specielt, nogle af serierne er udgivet med billeder af landskaber, bygninger eller byer.  Serien der hedder CDV 69 er trykt med 190 forskellige motiver.

Der er et dansk specialkatalog over anerkendte varianter fra 1945 til 1992, den anden republik samt Slovakiet og Böhmen und Mähren i perioden 1939 til 1945. Det sidste nye er Tjekkiet fra 1992.

Jeg håber ikke at jeg har forskrækket jer Tjekkoslovakiet samlere ved at skrive dette, men tvært om, har skærpet jeres interesse til at samle bredt.

 

 

 
 
741DV100/2